_


21.09.2017.

Sjaj koji nas spaja posebnom energijom, emocijama koje čuvaju bogatu tradiciju

Strast koja tinja da bi živjela ljubav, onoga što vrijedi doživjeti

Pripremila: Aldijana Selimbegović

Kreativno kulturni duh uspješno se čuva zahvaljući impulsima posebnih emocija umjetnosti, onih koje doprinose da svako mjesto koje dotaknu ima svoj sjaj. Sjaj koji nas spaja jednom posebnom energijom, zvucima gitare i magičnog glasa koji nas vodi u mnoge krajeve, nekome bliske, nekome možda i daleke, budeći stare i stvarajući nove trenutke od značaja. Snažne, ritmičke, izražajne, strastvene. Iskrenom jednostavnošću emocije koja čuva bogatu tradiciju. Čuva ljubav. Čuva događaje koji nas spajaju. Jedinstvene, poput najljepših poklona. Fuzije flamenka sa sevdahom, koji dolazi od onih najboljih.

  

Jeronimo Maya, vrhunski flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina, stigao je u Sarajevo gdje će narednih sedmica boraviti i raditi na projektu fuzije flamenka sa sevdahom i balkanskom muzikom. Ovaj umjetnik praunuk je čuvenog Ramona Montoye, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Njegov otac Felipe Maya, gitarski pedagog i izvođač i djed Ricardo Losada el Yunque, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko učinivši ga sastavnim dijelom njegove umjetničke persone. Gitaru je počeo svirati sa četiri godine. Kada je imao sedam, održao je prvi koncert u Madridu, a već sa jedanaest godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike, Paco de Luciom, pjevačem Enrique Morenteom, te "ocem flamenko gitare" maestrom Sabicasom. Smatra se jednim od najboljih gitarista Španije. Čuvši zvuke sevdalinke, s kojima se prvi put susreo u Granadi slušajući izvedbe Merite Bavčić, bosanske pjevačice koja je tamo provela izvjesno vrijeme, Jeronimo se oduševio ljepotom bosanskohercegovačke pjesme i pozvao je da gostuje na njegovim koncertima širom Andaluzije. Merita, članica sarajevske flamenko grupe "Los Jaleos" koja je sarađivala sa bosanskohercegovačkim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem, spojila je ovu dvojicu gitarskih virtuoza nakon čega se izrodila ideja o zajedničkom projektu.
Radi se o ideji umjetnika, da kroz koncertne aktivnosti predstave dvije kulture i muzičke tradicije spajanjem tradicionalne muzike naroda BiH sa španskim flamenkom. Izvođenjem muzičkih tema bh. pjesme u spoju sa zvucima flamenka nesumnjivo bi rezultiralo jednim novim zvukom. Na taj način se, kreativnom i savremenom inovativnom reinterpretacijom tradicionalne pjesme, pomjeraju granice ovog žanra. Iako fuzija tradicionalne muzike naroda BiH sa drugim muzičkim žanrovima (poput jazza, rocka, funka, klasične muzike itd.) nije nova stvar, ova kombinacija bi nesumnjivo bila zapažena kod domaće publike, ostavila traga i poslužila kao inspiracija za istraživanjem i razvijanjem novih umjetničkih formi budućim umjetnicima naše zemlje.
Osim koncerata umjetnici će, tokom Jeronimovog boravka u BiH, snimati zajednički album i organizovati gitarski masterclass za sve zainteresirane gitariste države i regiona u suradnji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju IMTM.
Za više informacija: https://www.facebook.com/events/1619898518049808/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2222%22%2C%22feed_story_type%22%3A%2222%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&pnref=story

Koncerti će biti organizovani u sljedećim gradovima:
29.09. - Kamerna sala Doma kulture, Konjic
02.10. - Banski dvor, Banja Luka
04.10. - Dom Oružanih snaga BiH, Sarajevo
07.10. - Kulturni centar Novi Pazar

Ulaz na sve koncerte je besplatan. Koncerte u Sarajevu i Banjoj Luci podržala je Ambasada Španije u BiH.

Ne smijemo zaboravljati da su emocije vrijednost. Nadopunjuju nas. Povezuju. Donose nadu, sreću, nekada i tugu. Ali i dalje u njima vidimo čaroliju i ljepotu, strast koja tinja da bi živjela ljubav. Umjetnost. Spoj kultura koji itekako vrijedi doživjeti. Na vama je da birate mjesto i vrijeme.


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
319113

Powered by Blogger.ba