_


08.09.2017.

ITAKE - potrebna je samo jedna ideja, bogata vitaminima života koji se lako apsorbuju putem teatra

Kada kreneš na put za Itaku zaželi da dug to bude put, pothvata pun, opasnosti i saznanja ...

Piše: Aldijana Selimbegović


Iako, kažu, ne treba piti kafu kasno, jer se ne može spavati, dok pišem ove redove, meni bi prijala, ali ... nemamo vode.
Ali, ukoliiko nešto zaista želiš, ti ćeš se pokrenuti, za to ti je potrebna samo jedna ideja. Jedna dobra ideja. Da stvoriš. Da napraviš. Potrebna je ideja koja neće biti izvozana kroz "prazne promjene" koje nam nagovještavaju, ideja koja neće biti otpad u procesu prerade da bi nastali slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja, užegla i nezdrava. Potrebna nam je ideja koja neće biti margarin. Zapravo, neophodan nam je puter, kao izvor energije, bogat vitaminima života koji se lako apsorbuju putem teatra. Za očuvanje otvorenog uma i zdravih misli.
Otvoren um i zdrave misli nose sa sobom dozu zvanu perspektiva, jer otvoren um nema granice, vidi i stvara jasno. Iznoseći svoje, a ne tuđe stavove. Vidi. Vidi važnost umjetnosti, sa svim njenim temeljnim simbolima, te naj taj način, možda ne u velikom broju, ali u odgovarajućim količinama doprinosi da mi, ostali, koji ne pripadamo masama ustaljenih stereotipova, djelimo zajedničko ponašanje i način razmišljanja, bez straha da se suprotstavimo problemu. Ma koliko on nametnuto imao "svoj dijamantni sjaj", važno je progovoriti da bi se brusio. Prostrane doline strmnih strana između brijegova ili planina, koji su zatvoreni sa svih strana, mogu stvoriti problem. "Sarajevo ima dvije kotline, ona u glavi je zajebana." Ta nas vodi u propast. Za nas koji, ne želimo skočiti direktno u provaliju propasti, umjetnost je istina, traženje i pronalaženje smisla. Ona ne reprodukuje vidljivo, ona čini da vidimo. Zajedno sa vrijednostima, itekako prisutnim.

  

"Itake", predstava Benjamina Bajramovića, premijerno je izvedena 5. septembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.
U cilju stvaranja novih vrijednosti na kulturnoj sceni Sarajeva i države mladi umjetnici odlučili su krenuti nezavisnim putem. Predstava Itake njihov je prvi projekt u koji su ušli bez unaprijed osiguranih finansijskih sredstava, ali s mnogo entuzijazma i hrabrosti. Pozorišni projekt Itake tematizira vrlo malo dotaknut fenomen atmosfere nezadovoljstva mlađe generacije u Bosni i Hercegovini, koji često rezultira odlaskom iz države u potrazi za boljim životom negdje drugdje.
Ova
predstava bavi se upravo procjepom između želje za kvalitetnim životom i nesposobnosti za objektivno sagledavanje vlastite situacije. Produkcijski, predstava je izabrala nezavisan put, ne iz bunta ili kritike, već iz potrebe.
U predstavi igraju: Adnan Goro, Ena Kurtalić, Kemal Rizvanović, Zoran Dragićević i Miki Trifunov. Izvršni producent i producentica su Zulfikar Filandra i Irena Orazović, dramaturgiju je radio Dario Bevanda, a za vizuelni identitet pobrinula se Selma Dokara.

Da, mnogo entuzijazma i hrabrosti. Mnogo rečenog, što donosi nova pitanja, na koja smo, ako ne drugima, dužni odgovoriti zbog sebe i sebi. Da konačno progovorimo. Da djelujemo, da se služimo sopstvenim razumom, da ostvarimo svoje snove, tajnom slobode koja počiva u hrabrosti. Da bismo imali smjelosti uraditi nešto prije drugih. Onim što jesmo i što sa sobom nosimo. Nisu potrebni skupi kostimi, da bi nas nešto dotaklo. Jednostavnost govori mnogo. Nije neophodno da širimo lažni sjaj, drugi to ionako već odavno čine. Razlika je u tome ko kome i čemu poklanja aplauz.
Ukoliko se osvrnemo okolo, uočit ćemo izvan okvira surove strane našeg svijeta, nešto što se zove vrijednost. Mi smo se osvrnuli. Jednostavnost iskrenosti, truda i rada, dotakla nas je ponovo. Pristupom jedne fantastične ekipe sa idejom koju je pretvorila u stvarnost. I ne, nije sve rečeno u ovim redovima. Ali vremenom, bit će. Ovdje ili negdje tamo, za našim snovima. Dugim životom igranja i uzimanja onog najboljeg od onih najboljih. Iz svijeta kulture. Svijeta umjetnosti.

Mudar kakvim si postao i s tolikim iskustvima shvatićeš već što Itake znače.


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
319112

Powered by Blogger.ba