_


23.07.2017.

Ljetna pauza!

Sa željom da ostanete zdravi, jer je ovdje to privilegija, te da uživate onoliko koliko možete, uz prave vrijednosti, odjavljujemo se bez replike ljetnom pauzom.

  

Nadamo se da ćete preživjeti sapunice vrlih nam političara, jer osim njihove prepiske, u svijetu realnosti vlada neka druga slika. No, ipak mislimo pozitivno i budimo uporni. Znate da za upornost kažu da je odlična osobina za uspjeh. Ukoliko kucamo na vrata dovoljno dugo i dovoljno jako, budimo sigurni da ćemo probuditi nekoga! I dalje ljubite svoje hamajlije i vežite se! Do novog početka, ugodan let kroz vaš i naš svijet!
Srdačno, MI!

    

23.07.2017.

Fado é sorte/Fado je sreća

U muzici ne postoje granice

Pripremila: Aldijana Selimbegović

Sjajnim interpretacijama tradicionalnih fado pjesama, ovaj vrlo zahtjevan i autetntičan muzički izraz čini sve prepoznatljivijim na prostorima Bosne i Hercegovine, te će u okviru festivala Baščaršijske noći, održati solistički fado koncert u Sarajevu, 29. jula u velikoj sali BKC-a, s početkom u 21:00 sat. Strast, ljubav, duh fada kao posebne filozofije i doživljaja života, kroz raskošnu interpretaciju u kojoj do punog izražaja dolaze izvrsne glasovne sposobnosti, nesebično dijeli sa svojom publikom i pokazuje da u muzici ne postoje granice – Maja Milinković

  

Naziv za muziku je saudade, može se opisati kao čest ljudski osjećaj - kao zaljubljenost u nekoga, ko je vrlo daleko. Izrazita mješavina tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi. Saudade, ma koliko god bilo negativno osjećanje, ipak je nešto u čemu se uživa.

           

Maja već nekoliko godina živi i radi kao fado umjetnica u Portugalu, gdje ju je prvobitno i odvela ljubav prema ovoj vrsti muzike. U februaru ove godine Maja je izdala svoj drugi album fado muzike pod nazivom "Fado é sorte"/"Fado je sreća", koji je promovisan u fado Muzeju u Lisabonu, a zatim je uslijedio i solistički koncert u Lisabonu, u koncertnoj sali manastira Sv. Jeronim. Na albumu se nalazi i nekoliko sevdalinki u želji da se spoje dvije kulture, jedna koja joj po rođenju pripada i druga koju je usvojila kao svoju.
Nakon četiri godine Maja će nastupiti pred sarajevskom publikom, na sceni BKC-a, sa Majom će nastupiti i umjetnici iz Portugala - Pedro Pinhal i Pedro Amendoeira, sa 25 godina karijere isključivo u oblasti fado muzike.

  

Sasvim je sigurno da nas očekuje još jedan predivan put doživljaja ljepote i emocije fada. Ljepote i emocije koje su, ponovo, preporučeno pismo koje unaprijed pridobiva srca, stvarajući sponu između onoga ko pjeva i onoga koji sluša. Tamo gdje prestaju riječi, tamo počinje muzika. Tamo počinje fado.


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
319112

Powered by Blogger.ba