_


20.07.2017.

Zvanja koja nemaju znanja, ironično logično, ne?

Kad porastem na poziciji (magistar/doktor) da budem ...

Iz našeg ugla: Lejla Berilo
               Aldijana Selimbegović


Sve radnje i likovi su potpuna izmišljotina naroda i narodnosti smještenih na Balkanu. Svaka veza sa logikom i stvarnim događajima je potpuno nemoguća. Ispravne misli spoznajnom metodom, isparile.
Sve greške koje uočite su namjerne.

Spominjali smo kako građani drage naše, koriste internet, no međutim, uopće ne poznaju manire koji bi se na istom trebali korisiti, ili termin danas poznat kao internet kultura. Mnogo stvari u životu možeš biti jedino ako ispunjavaš neke uslove, za papanluk ti je dosta samo što si živ! Evo recimo mi, nemamo problem s tim šta o nama misli gomila beznačajnih ljudi, ali imamo problem s tim što ti mali ljudi, jednog dana stanu i vaze sa svojih pozicija zvanja, iza svojih zatucanih mozgova, iza svojih ružnih porculanskih zuba, iza svojih leptir "mašnji" kriju bljutave ideje, ti mali, nebitni, jadni ljudi postaju najednom bitni, najednom značajni.
Sarajevo je oduvijek, doduše, bio i ostao grad u kojem su živjeli ljudi, mahom emancipovani, nažalost, zlu je sudbu doživjelo, pa se sada njegovim ulicama i naseljima vuku konji, lutalice, lisice, ali sve je to dobro dok se prosječan Sarajlija bar malo razlikuje od pomenutih životinja, naravno, mislimo, intelektualno.
Raja - nekada većinski dio stanovništva u BiH, nakon ratnih dejstava je u značajnoj mjeri smanjena. Karatkeristično za ovu kategoriju stanovništva BiH (a naročito Sarajeva) je tipičan bosanski humor, službeni jezik - čaršijski, starosna granica od sedam godina pa do sklapanja bračnih ugovora (u ovom periodu, muški pripadnici ove kategorije prelaze u drugu podkategoriju - papučari, a žene se obično neobičnom brzinom pretvaraju u Zlice - naročito opasne žene, prim.aut.) ... Papci su dugo godina bili manjinsko i obespravljeno stavnovištvo, a kako bi to rekao Ivo Andrić, dođe svako malo period kad budala progovori a fukara se obogati, tako su i papci došli na svoje. Došli su na svoje i kvalitativno i kvantativno. Sad je biti papak ko' imati lewiske birvaktile, jednostavno se podrazumijeva. Danas često možete vidjeti papka na mjestu: ministra, direktora, profesora, u nekim kultnim sarajevskim kafićima, koji nisu više tako kultni. Prepoznat ćete ih po uskim ili po uskim floroscentnim majicama, vidi se da spavaju ispod bench klupe. Za njih nije rijetka pojava ni veliki, ogromni mobitel, koji stoji na stolu u kafani kako bi sve djevojke (sponzoruše) vidjele koliki mu je (mobitel) i za njih je jednostavno nezaobilazan dobri stari Marlboro, koji je bio dobar zadnji put kad je M. Jergović pisao o njemu, ali to papku nije bitno. Bitno je da trebe vide da on duvani Maršu! A ni obrnuto, situVacija nije ništa bolja.

  

Znanje jeste moć, ali svako zvanje nema znanje. Nema tih činjenica, informacija, vještina usvojenih iskustvom ili obrazovanjem, teorija i praksa jednostavno "idu" sa diplomom. Danas je mnogi imaju, a stekli su je na razne načine. Komunikacija, na tečnom bosanskom jeziku teče glatko, ali se onda malo zaglavi između dž i đ, pa zapne povremeno i kod č i ć. Kod negacije i glagola, naprosto oboli! A onda dolazi vrijeme da se znanje demonstrira poznavanjenm stranih jezika gdje mnogi magistri, oboljeli titulaši, rasipaju se ulazeći u spiku, koja je very nice.
 
Typical example:
Person X: Thank you for coming, how are you?
Magistar: I'm fine!
Person X: Let's begin! What can you tell me about this project? Magistar: .... .... .....

Naravno ... on/ona je fine.

   

Stojite na prelazu, promet reguliše policajac, jer se upravo sprema neka kolona da prođe. Opet neki učmali evropski političari trećeg razreda, analni otvori na koje ovdje vrli pojedinci gledaju kao u malog Budu. Policajac je zapravo policajka. "Udara" po zviždaljci, a i krupno grlo, malo zviždaljka, malo vrišti. Onako lijepo da se zbunite. A ... kulturno i časti. Stojite, gledate, slušate. Iz bočnog izlaza na glavnu cestu, izlazi jedan vozač, koji valjda duže vremena čeka, da bi ovi šupci, ups ... pardon, njihove ekselencije prođu, ali "utjera" ga ona nazad u auto k'o u tor i počasti ga, onako ... tipično iritirajuće balkanski. U međuvremenu, analni otvori prođoše, ona se skloni, saobraćaj se nastavlja. Jedna sasvim, normalna pojava za naše prostore. Prelazeći cestu dolazite do zaključka da nisu sve ni plavuše sexy. To je taj organ zakona kojem treba objasniti da se ne ponaša kao spolni.
I to su svi ti, nismo više sigurne ni kako da ih nazovemo, ... naše škrtice, gospodari prstenova, prinčevi plave krvi, to su uvažena braća i sestre ... zbog kojih mi iz dana u dan živimo sve bolje i bolje! Ne da živimo, jer ovi što pucaju zvanjem, što uzdignuto nose svoje titule, a i ovi koji nisu na pozicijama, ali pate od kompleksa gdje sam ovo došao, priušte nam razne evente. Tako se svečano otvaraju prakinzi, trotoari, semafori ... još da počnemo hodati na rukama. Svečano, naravno. 
I ljubite i grlite svoje hamajlije, zbog ovih što imaju harizmu koja osvaja srca, zbog ovih što zdravstvo dovode u red, zbog ovih što se slikaju sa svom truleži, zbog ovih što su na birou čekali osamnaest mjeseci, a onda, jer nisu bili podobni, dobili posao. Popravljaju nam radnu statistiku, jer zbog takvih pakujemo kofere i bježimo. Parapsihološke aktivnosti također su, prisutne. Vežite se. A masa koja je navikla da bleji, neka to i dalje čini, što jače to bolje, jer ako prestane da bleji, gdje će se i kome uvlačiti?

  

Trebamo li postaviti pitanje, kako je čovjek dohakao Darvinu?


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.com



Naš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
319112

Powered by Blogger.ba