_


17.07.2017.

Javorwood - prirodna ljepota umjetnosti

Trud i želja da pravimo korake stepenik iznad

Pripremila: Aldijana Selimbegović

Umjetnost ima ono nešto što nas ispunjava osjećajem ugodnosti. Ljepotom. Svakom novom pojavom donosi novo iskustvo koje doprinosi novim idejama. Idejama kreativnosti. Idejma slobode, zraka kojeg udišemo punim plućima, onog čistog i neophodnog, čineći svijet koji vidimo, čujemo, čitamo, osjetimo i doživljavamo proizvodom kreativnih misli koje sadrže originalnost i primjerenost.

  

Riječ Ivane Vojinović:

- Umjetnički festival Javorwood na Bjelašnici u Javorovom Dolu se ove godine održava po treći put. Po prvi put ove godine festival će trajati tri dana, od 4. do 6. augusta. Festival daje priliku mladima da prezentuju i razmijene svoje talente, znanja i vještine. Predstavlja odličnu motivaciju i mogućnost za mlade kreativce kao mjesto gdje se njihove ideje, djela, radovi, projekti i vještine žele čuti i vidjeti. Priroda i umjestnost stvaraju upotpunjenu cjelinu jednog festivala atraktivnog za ljude svih uzrasti. Mjesto održavanja festivala u prirodno oblikovanoj vrtači je samo po sebi reljefni fenomen i predstavlja pravu ekološku galeriju kao i prvorazrednu kulturnu atrakciju u prirodnom okruženju. Javorov Do je udaljen 2,5 km od Olimpijskog ski centra Bjelašnica. Ogranizacijom dešavanja izvan urbane zone i postavljanjem lokacije na planinu, u prirodni ambijent, pomjeraju se društveni okviri i proširuju se vidici našeg društva. Trud i želja da pravimo korake stepenik iznad.

Naša preporuka i ove godine jeste da posjetite dom kreiranja umjetnosti u prirodnom ambijentu. Od slikarstva, preko kiparstva, pozorišta, pantomime, lutkarstva, do muzike, bendova i DJeva, radionica za djecu i odrasle, stvaranja umjetnosti u trenutku, izložbi, instalacija, predstava, performansa, koncerata i partija. Trodnevni festival muzičko-performativnog karaktera, koji ima za cilj spajanje svih grana umjetnostina jednom mjestu - od primjenjene, preko scenske, do muzičke, na otvorenoj lokaciji u prirodi.

  

Svečano otvorenje festivala je u petak, 5.8., u 19 h. U subotu glavni program počinje od 16 h. Za vrijeme festivala bit će organizovan autobus, polazište je Zemaljski Muzej. U petak polazak je u 17:30 h, a u subotu u 14 h. Povratak za oba dana će biti određen na festivalu, u dogovoru sa gostima. Karte za autobus (cijena povratne karte je 3 KM) možete rezervisati na: javorwood@gmail.com.
Karte za festival se mogu uzeti isključivo na ulazu festivala, cijene karata su: petak – 7 KM, subota – 10 KM, za oba dana 15 KM. Za djecu – 5 KM. Nedjelja - ulaz slobodan.

  

Zvanični program se otkriva dvije sedmice prije festivala, no izvođače nam otkrivaju redovno na društvenim mrežama.
Da biste bili u toku sa svim potrebnim informacijama, društvene mreže koje vam donose više detalja su:

Instagram: javorwood
Fb Page: Javorwood Festival
javorwood.com


Priroda i kultura nikada ne izlaze iz mode. Svijet je ljepši ako se tako posmatra. Lijepo je kada je svaki sat ispunjen umjetnošću, radošću, novim druženjima. Imate priliku da pogledate duboko u prirodu. Da razumijete, sve one svijetle tačke.

Odgovornost je, kao i svijest, kolektivna, a kolektivna vrlo često potiskuje individualnu. Sadržaj na Jaborwoodu je poseban i unikatan.


Još jednom, uz samostalnu odluku naš glas ide za izvor kreativnosti okružen ljepotom prirode!


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
319112

Powered by Blogger.ba