_


29.06.2017.

Svi imamo svoju bajku, ako smo hrabri možda je i spoznamo, pronađemo

Samo smo svoji i slobodni

Razgovarala: Aldijana Selimbegović

Nada živi zahvaljujući slobodi i njenoj mogućnosti samostalnog, nezavisnog djelovanja koje nas uspjeva pokrenuti, zahvaljujući toj sili odlučnosti koja prenosi doze pozitivne energije, posebnim nijansama. Posebnim pričama. Pričama koje se pričaju, ali i pričama koje se pjevaju u ritmu zavodljive individualnosti i komplentnom doživljaju umjetnosti. Na taj način ostavljaju trag, vode nas koracima u novi svijet mogućnosti, djelujući svojim vrijednostima – Nina Babić (Sunday Stories).

Da bi nastala jedna priča protkana emocijama, strašću, te da ta priča bude mnogo više od nedjeljne na našim prostorima potrebno je?
- Potreban je konstantni i zajednički rad, borba u doslovnom smislu te riječi, protiv svih slučajnih okolnosti, ali i sebe samih – odupiranje liniji lakšeg otpora, konkretan plan, postavljen krajnji okvirni cilj i vizija, te posljednje, ali vjerovatno najbitnije bez čega nema govora o ostalom – međusobno uvažavanje. Naravno, ovo nije nešto što možete i pomisliti raditi bez strasti, to je suvišno i spominjati.

  

Energija, individualna, ali spojena i timski donosi?

- Donosi zvuk Sunday Stories.

  

Ličiti na sebe u onom što radiš, ne priklanjati se masi, sa snažnom željom rezultira?

- Svi veliki su se već desili, lijepi i individualni. Kopiranje velikih te ne čini posebnim nego blijedom kopijom nekoga ko je upravo uspio jer je original. Niko ne bi trebao težiti da bude nova Whitney Houston ili Tina Turner, pa šta će nam to, jer to već imamo. Duše su sve lijepe i obojene bojama na svoj način i svojim nijansama sijaju, svaka drugačije. Ne idemo mi protiv mase, svi smo mi ipak mali ljudi, samo smo svoji i slobodni, što je Muzička produkcija BHRT i uočila kada su nas potpisali. Na osnovu svog i našeg iskustva preporučujem svakako da evo baš danas prestanete biti neko drugi i skinete maske. Možda iznenadite sebe više nego druge, možda se čak i svidite samima sebi, što je preduslov za sve nove početke.
Konkretno u muzici način izvođenja je zapravo čisto davanje emocije, pored tehnike, naravno. Zar nije glupo kopirati tuđu emociju? Ne mogu se ja smijati isto kao ti, ni plakati isto kao ti, kako onda mogu pjevati isto kao ti? Zašto?

Album prvijenac tu, kao što smo već rekle, album odiše iskrenom energijom, dok svaka pojedinačna pjesma potcrtava nepoljuljanu autentičnost karakterističnog zvuka Sunday Stories. Svaka odsvirana priča nosi poruku da zrelost ne mora biti stara i da nepredvidljivost karakteru daje na kvaliteti, kakvi su vaši utisci, te povratne reakcije od strane publike?

- Prije svega hvala na pažljivoj opservaciji. U ovom momentu mogu reći da smo zadovoljni, svakako je ovo samo početak i neki kostur koji je afirmisao Sunday Stories u moru muzike i muzičara. Naša publika, koja je najbolja na svijetu, nam svakodnevno šalje porukice sa novim crticama o pjesmama. Najdraži su mi komentari tipa - "U autu ste mi na repeatu". Ja isto slušam sve novo u autu, pa mi je to nekako blisko. Moja najbolja drugarica, također kaže, da se osjeti zrelost u pjesmama, kaže da sam živjela mnogo života. Kao tekstopiscu mi je taj komentar baš bitan. Bojala sam se da će biti previše emocije na vidjelu, što je svakako nešto što ne želim, ali je iskrenost bila neophodna. Ne volim biti posmatrana kao ranjiva, ali to je svakako dio mene. Energiju ću pak pripisati momcima, aranžmani su uglavnom njihova ideja. Da budem iskrena, miješala sam se samo kada bi izmaklo mom ušnom ukusu.

  

Svirati za promjenu, koliko notoma možemo mijenjati svijet?

- Kako je John Lennon čitav životni stil napravio muzikom? Da nije bio "veći od Isusa" možda bi mir i potrajao. Playing For Change je globalni pokret koji je uveliko doprinio načinu mog i našeg razmišljanja. Sama činjenica da smo dvije godine zaredom uspjeli okupiti preko stotinu volonterskih učesnika za veće dobro je korak ka boljem sutra i potencijalno održavanje nade za nove naraštaje čiju zemlju posuđujemo i na kojoj obitavamo. Voljela bih da su mediji u službi naroda a ne obratno, u tom slučaju bi se notama itekako moglo doprinijeti i Sarajevu i BiH i svijetu. Ali i ovako, mi odustati nećemo, kroz PFC ili bilo koji drugi projekat afirmisanja mladih. Naime, Sunday Stories se upravo pridružio projektu Cluba Monumenta, u vidu partnera projekta, čiji cilj je pronaći novog autora i pokloniti mu snimanje i objavu autorske pjesme. Nikom ni iz džepa ni u džep, ali kultura se probija na velika vrata i to je u isto vrijeme značanjo, smirujuće i uzbudljivo.

  

Sjesti na oblak i sanjati ... kako osjećajima ispuniti seharu koja će čuvati najljepšu bajku?

- Ne pretrpati je, a pohraniti dovoljno sitnih momenata koji te čine nečijim i slobodnim u isti mah. Hoćeš biti povrijeđen? Da, naravno. Pa šta, zar je izbjegavanje emocija zaista lakše od hodanja praznog dlana, ili je ipak kukavički i teže za srce? Znaš kako kaže Ivan Cankar - Jer srce je pravedan sudija i ne zna za sitnice. U najmanju ruku maštati. Mašta je zdrava za sve nas i veoma potcijenjena. Potom vjerovati u bajke. Svi imamo svoju bajku, ako se potrudimo da je ostvarimo, ako smo hrabri možda je i spoznamo, pronađemo.
Pjesma Sehara kao mlađa seka pjesme Bajka ostane tu da je čuva, da je tješi kao melodija o nadi koja u sebi uvijek posjeduje breme tuge. Kao što svaki jing ima jang. Nastala je bukvalno kao krik svjetla na kraju tunela i evo zadržala se na albumu. Mnogo mi je drago što je upravo ona na našem jeziku.


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
319112

Powered by Blogger.ba