_


31.05.2017.

Mali nauk o životinjama - nauk iskrene zaigranosti

Sve što je najljepše, uvijek nam je tu, ispred nas, na nama je samo da to prepoznamo

Pripremila: Aldijana Selimbegović


Svaka nova predstava ima svoj jezik, specifična značenja, vrijednost koju umjetnost nosi sa sobom. Umjetnost kao spoznaja, slobodnom igrom ljudskih stvaralačkih snaga, jer svaka generacija stvara svoja djela. Sabire i reproducira iskustva. Pokazuje i potvrđuje istraživajući dubinama koje na površinu izvlače ono najbolje. Strasnom predanošću koja se širi poput lavine čarobnih sila, koje ukoliko prepoznamo, osvjetljavaju budućnost, kroz svijet kulture, kretivnosti i hrabrosti. Spojem rada malih i velikih. Do potpune čarolije.
"Mali nauk o životinjama" je muzičko – scenska i jezička radionica koja se odvijala na Maloj sceni Pozorišta mladih od februara. Akteri radionice, koja na kraju rezultira predstavom, su profesionalni glumci i djeca, od kojih su neki polaznici škole njemačkog jezika pri Goethe Institutu, koji je podržao ovaj projekat. Tokom radionice, glumci ("veliki" i "mali") su se poigravali s motivima, sižeima i likovima iz Janoschevih djela, stvorivši jedinstveno i originalno scensko djelo koje "diše" punim plućima, razigrano, rasplesano, raspjevano. Maštati i stvarati, jer ne zna drugačije, radom koji pojednostavljuje pravila voditeljica radionice, koautorica i rediteljica Maja Zećo stvorila je, najjednostavnije rečeno, istinsku čaroliju u kojoj su podjednako uživali i mali, ali i oni veliki.

    

Sve dok imamo njih, koji čuvaju istinu, koji čuvaju umjetnost i njenu čaroliju, nesebično nam je poklanjaju, dozvoljavaju nam da budemo dio tog svijeta, svijeta zaigranosti, postoji i izvor nadahnuća. Taj isti izvor sa scene slali su nam: Naida Ćatić, Amina Smajlović, Isa Nino Ćorović, Fatih Er, Laylah Luna Šabanac, Anita Memović Kajasa i Aldin Tucić (asistent redateljice).

  

Znanje i igra. Građenje znanja kroz igru, a ukoliko je potrebno i razgrađivanje, jer upravo u tome leži privlačnost Janoschevog djela, koji igrom pobuđuje želju za učenjem i znanjem, pripovjeda o svijetu koji je krojen po mjeri djece i u kojem odrasli mogu nešto da nauče, a ne samo da podučavaju. Nema tipičnog odnosa dobra i zla niti serviranih moralnih pouka, život naprosto teče i dešavaju se zanimljive stvari, reflektirajući se na dječiju psihu bez straha, patnje i stresa. Krećemo u potragu za najvećom srećom na svijetu, blagom prijateljstva, koje donosi ovaj mali, od posebnog značaja nauk iskrene zaigranosti.

Riječ Aldina Tucića:
- Potraga za prijateljstvom i iskrenošću je nešto najbitnije. Smatram da smo sa naukom uspjeli ljudima reći i ispričati da ne treba sreću tražiti daleko od svog doma, niti prijatelje, jer sve što je najljepše, uvijek nam je tu, ispred nas. Na nama je samo da to prepoznamo. Teatar bi svima trebao da bude nešto veoma važno, nešto što čini naše živote, pruža nam mogućnost da učimo na greškama koje ljudi prave u stvarnom životu. Glumci vam prikažu te situacije. Mnogo bi se više obogatili i spoznali kada bi nam teatar postao obaveza, a ne usputna stanica. Naravno, bitno je zadržati djelić zaigranosti u svakome od nas. To je ono što raspiruje maštu u svakom pogledu života. Jer čovjek bez mašte, iako je živ, mrtav je čovjek iznutra.

  

Mašta, zaigranost, teatar, glumci ... su nam potrebni. Igra i radost. Divljenje. Prijateljstvo. Potreban nam je taj svijet. Svijet koji čine i Mali Medo, Mali Tigar, Krtica, Cvrčak, Muha, Žaba, Krava koja ide (isuviše) ulijevo. Potreban nam je Reditelj.

  

Jer ... kako god ... teatar nam pruža nadu da nećemo skrenuti s pravog puta.


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
313568

Powered by Blogger.ba