_


28.05.2017.

Ništa nije izgubljeno ako se potrudimo, ali je sve izgubljeno ako stojimo u mestu i čekamo

"Ako imaš ljubav, ne trebaš ništa više, ako je nemaš, sve drugo što imaš nije bitno"

Piše: Milena Marinković

Ljubav je nešto najlepše što se može dogoditi čoveku, što može da oseti, spozna i doživi u svom životu. Ljubav, baš onakva kakva treba da bude - prava, istinska i čista, nikad nije samo reč, ona je mnogo više od toga. Kao što znamo postoje više vrsta ljubavi i svaka je na svoj način posebna i čarobna. Čovek je srećan kada je voljen od strane porodice, prijatelja, bliskih osoba. Nije ljubav samo uzimanje, ljubav je i davanje. Sa tim predivnim i čudesnim osećanjem je povezana sreća svakog od nas, isto tako i sreća svakog ko je pored nas. Često čujemo dobro poznatu rečenicu: 'Reči su reči, dela su dela', te se ponekad zapitam šta smo to uradili u poselednje vreme, a da smo nama dragim osobama stavili do znanja koliko nam znače, da bez njih ne bi smo uspeli, opstali niti postali ono što danas jesmo. Život je isuviše kratak za ispitivanje i analiziranje prošlosti, kopanje po albumima starih slika. Zašto bi samo prizivali sećanja i uspomene kad ih već ovog časa možemo stvarati, a već sutradan ih se sećati sa osmehom. Nikad ne trebamo misliti da su neka prijateljstva niti drage osobe davno prošlo vreme, deo nekih srećnih vremena, jednog sunčanog dana i vedrog neba. Malim trudom i znakom pažnje možemo vratiti nama drage osobe u sadašnjost, u prelep sunčan dan i sa njima graditi i lepu budućnost. Ništa nije izgubljeno ako se potrudimo, ali je sve izgubljeno ako stojimo u mestu i čekamo ... Život prolazi pored nas a da toga nismo ni svesni. Uspomene treba graditi i stvarati, negovati znacima pažnje, razumevanja, poštovanja i iskrenih zagrljaja. Prava sreća je kad shvatiš da na svetu nisi sam, da ima neko kome je stalo do tebe, da ima neko do koga ti je stalo. Za početak dovoljna je mala sitnica kako bi se neka stara prijateljstva obnovila, nova stekla, negovala i proširivala.

"Svet je počeo ići k' vragu onog trenutka kada smo dragim ljudima rekli da nemamo vremena ..."

  

Drage osobe možemo lako razočarati, povrediti ili rastužiti, a da toga nismo ni svesni, jer živimo u veremenu kada se sve događa u sekundi, kada je tempo života i obaveza postao toliko brz da često zaboravljamo i na sebe i svoje potrebe, a kamoli na nama drage ljude. Ipak, u svoj toj zbrci, svom haosu koji nas okružuje trebamo napraviti pauzu, povući malo ručnu i dati sebi oduška, opustiti se i provoditi kvalitetno vreme sa nama dragim osobama. Iz iskustva znam da jedna obična poruka, dobra namera i širok osmeh može svakom od nas da popravi dan. Jer zašto ne bi bili u nečijem kišnom danu zrak sunca ako to možemo?! Ne dozvolimo da nam obaveze i posao budu izgovor kojim zanemarujemo one do kojih nam je stalo. Svaki dan se može obaviti neki kraći telefonski razgovor, poslati poruka i time dati do znanja nekom da mislimo na njega i da nam je stalo do tuđe sreće jer je ona sastavni deo i našeg života. Za obično 'kako si' potrebno je izdvojiti deset sekundi, a vredi deset puta više. Sva prijateljstva i veze sa dragim ljudima trebamo negovati kao i omiljeni cvet u bašti koji ne može bez naše pažnje, jer uvene, slično je i sa ljudima. Samo što ljudi ohlade. Pogotovo ako su oni, tu za vas. Poštovanje je neophodno, nešto što treba da bude uzajamno. Uvek trebamo izdvojiti vremena za neku kafu, nekoliko divnih šoljica razgovora, smeha i opuštanja, jer na taj način ćemo i sami biti srećniji i zadovoljniji, nego da se zatvorimo u svoje ljušture i ne dozvoljavamo nikom da dopre do nas, našeg srca, misli, osećanja i duše. Budimo malo režiseri, a ne statisti našeg života, te divne šarenolike pozornice na kojoj trenutno igramo najvažniju životnu ulogu. Ne dopustimo da nas gazi vreme, pregazimo ga mi. Neka na svakom ćošku ima otisak naših stopla, a u vazduhu neka se oseća pomešan miris naših parfema, sreće i ispunjenosti. Ostavljajmo tragove i ponosimo se njima. Život je jedan i treba ga živeti slobodno, bez opterećenja, punim plućima i deliti ga sa voljenim osobama nesebično i iskreno jer... "Vreme je da prestanemo čekati iznenadne darove života, sami treba da stvaramo život."

           

Gubimo, a ne shvatamo. A verujte, skoro nam je 5 do 12, ukoliko već i nije, samo što mnogi neće ili ne žele da vide. Krajnje je vreme da naučimo ceniti ono što imamo. Krajnje!


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
313568

Powered by Blogger.ba