_


21.05.2017.

Srce puno hrabrosti

Čuvamo vrijednosti koje ne smijemo izgubiti, vrijednosti koje su tu, svuda oko nas! Vrijednosti koje kroje priče koje su mnogo važnije od svih onih koje nastoje biti dio senzacije i nemira

Piše: Aldijana Selimbegović


Nikada mi inspiracija nisu bili oni koji boluju od titula, koji nastoje biti nešto u ničemu bez ičega. Moja inspiracija su uvijek oni borbeni, jednostavni i iskreni, jer samo sa takvima se mogu stvarati pozitivne priče. Priče koje imaju dušu. One poučne, sasvim običnih, ali posebnih. Kada upoznate takve, jednostavno se izdvoje. Postanu dio vas. Pokreću vas. Postanu vam primjer. Dotaknu vas na poseban način. Postanu vaše istinsko bogatstvo. Upoznati Henu Godinjak znači biti bogat. Znači imati jednu divnu iskrenu malu prijateljicu.

  

Hena je dijete s cerebralnom paralizom - hemipareza lijeve strane, dijete koje ima problem s motorikom, ali to za nju ne predstavlja prepreke, ona je jedna lavica koja se bori od samog rođenja. Svojom borbenošću, dopinosi koracima koji tjeraju naprijed. Srcem ispunjenim ljubavlju i željom, najiskrenijim osmijehom, ova mlada dama dokazat će vam da može, da je hrabra, da je jaka. Hrabrost jeste poput ljubavi, da bi je njegovali, treba imati nadu. Hrabrost znači i pružiti ruku. Ne okretati glavu.
Život, duša, duh. Stvaralačka snaga. Snaga vještine koja je potrebna za uspjeh. Za borbu. Život to jeste, borba. Ne mazi nas sve jednakim količinama. Borba da Hena stane na svoje noge trajala je pet godina, od 2007. godine, svakodnevnim fizikalnim terapijama, te dodatnim privatnim terapijama pet puta sedmično i odlascima u Zagreb četiri puta godišnje. Sredinom decembra, 2012. godine Hena je napravila svoje prve korake. U martu 2013. godine kreće u vrtić (Sv. Obitelj, Stup), upoznaje dječiji svijet. Te iste godine, u septembru kreće u školu KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Danas je Hena učenica četvrtog razreda pomenute škole, odlična učenica.

  

Zahvaljući divnim učiteljicama u potpunosti se osamostaljuje i prati nastavu redovno sa ostalom djecom, bez asistenta. Do trećeg razreda je vodi učiteljica Ivona Harambašić, dok u četvrtom tu ulogu preuzima Diana Baketarić. Tokom drugog razreda bila je članica likovne sekcije, te također u tom periodu kreće u novi pohod osvajanja znanja Facultas Sarajevo/British Council BiH - Cambridge center. Mažoretkinjama se pridružuje u trećem razredu, dio njih je i danas.

  

Od prošle godine, osnivanjem PK "Spid", čiji je osnivač Amel Kapo, prvog i jedinog plivačkog kluba u BiH za osobe sa invaliditetom, Hena postaje dio plivačke porodice.

  
   

Sve savladano pokazuje učešćem na prvom klupskom takmičenju "U vodi smo svi jednaki".
Tokom zimskog perioda ukazuje se prilika da zajedno sa svojim drugarima iz kluba nauči skijati. Priliku da nauče prve skijaške korake pružilo im je Udruženje Ski klub osoba sa invaliditetom Sarajevo.

  

Također, članovi PK Spid zajedno sa djecom JU Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Budi djeci prijatelj imali su priliku uživati i doživjeti svoju zimsku čaroliju terapijskog jahanja, koje je ostavilo trag oduševljenja.

  

Hena ima svoju specifičnu gracioznost, svoje tehnike, volju da niže uspjehe. Zbog toga jeste to što jeste. Dijete. Ono koje je za primjer mnogima. Može da nas nauči mnogo toga.
Jedni drugima, pružajući prilike doprinosimo onom lijepom što trebamo njegovati. Čuvamo vrijednosti koje ne smijemo izgubiti. Vrijednosti koje su tu. Svuda oko nas. Vrijednosti koje kroje priče koje su mnogo važnije od svih onih koje nastoje biti dio senzacije i nemira. Pričama poput Henine želim/o dati prednost. Njima stvaramo. PRIJATELJSTVO. Naš svijet tada postaje jednak, zajednički, obojen bojama koje život krase.

Za inspiraciju, za prijateljstvo, Hena, hvala!


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.com

Naši najbolji prijatelji!
Plivački klub SPID je prvi i jedini plivački klub za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Cilj kluba je rehabilitacija, resocijalizacija i inkluzija osoba sa invaliditetom kroz plivanje i vodene sportove.
Intenzitet snage i volje, iskrene želje može proizvesti priču koja našoj zemlji daje novi tračak nade da nismo isključivo omotani u sivilo. Postoje i one prirodne boje kojima se svi iskreno divimo zbog dubine njihove stabilnosti, jer simboliziraju povjerenje, odanost, samopouzdanje, inteligenciju i istinu. Mogu proizvesti priču zahvaljujući hrabrim ljudima čija su srca ispunjenja ljubavlju prema onom što rade. Ljubav jeste najjača snaga. Neizostavna je u svakoj oblasti. Neizostavna je i u svijetu sporta, a sport ima svoju ulogu, svoje značenje. Onakvu kakvu mi poznajemo, uz izgradnju timskog jedinstva pružajući i primjenjujući sve navedeno uspješno pretapaju u stvarnost omogućavajući da svako dijete bude dio sportskog kolektiva – Amel Kapo, Đeneta Boja, Ilda Bučan i Admir Malićbegović

pkspid.ba

Naša preporuka!
altteatar.com


bookvar.co


fbl.ba


sartr.ba


sumens.com

Naš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
304145

Powered by Blogger.ba