_


18.04.2017.

Festival dječije umjetnosti - jer umjetnost spaja, daje smisao

Spoj igre, edukacije, obrazovanja, prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopće, teatra za djecu, muzike ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze

Pripremila i razgovarala: Aldijana Selimbegović


Umjetnost spaja. Daje smisao. Važna je, posebna, lijepa, prenosi osjećaje. Djelo je koje nosi značenje od ogromne važnosti jer je posvećeno - djeci.
Festival dječije umjetnosti (FEDU), prvi festival ove vrste u BiH i regionu, bit će održan u Sarajevu od 3. do 6. maja kao prilika afirmiranja umjetnosti i obrazovanja kroz igru i mnogobrojne programe te prezentiranje novih dostignuća u oblasti teatra, lutkarstva, glume, muzike, interaktivnih znanja.
Riječ je o Festivalu koji je spoj igre, edukacije, obrazovanja, prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopće, teatra za djecu, muzike ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze. Posebnost mu je što je potpuno profesionaliziran i da je takmičarskog karaktera. Odabrano je devet predstava za djecu i mlade iz Hrvatske, Srbije i BiH, a raspisan je i konkurs za najbolju savremenu bajku na koju je pristiglo do sada više od trideset prijava kompetentnih književnih imena iz BiH.
Nagrade su novčanog karaktera i bit će dodjeljene na zatvaranju Festivala. Pored novčanih, ove godine će biti dodijeljene i nagrade festivala: Muzička planeta za doprinos u muzici, Planeta teatra za najbolju predstavu, te Planeta bajki za najljepšu bajku. Nagradu je osmislila bh. umjetnica Sanela Husić-Musabašić.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad, a sponzori festivala su i Vlada Kantona Sarajevo, te Ministarstva kulture i sporta KS.

             

Svečano otvorenje bit će upriličeno 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo izvedbom mjuzikla "Annie". Priliku za premijerni nastup u glavnim dječijim ulogama imat će 16 novih polaznika Instituta za teatar, muziku i multimediju (iMTM).
Glavnu ulogu Annie i ovaj put igrat će djevojčica Aja Saračević Mijatović, dok u novoj postavci ostalih vodećih dječijih uloga igraju Ajša Mustafić, Amber Nikšić, Džana Kešo, Esma Tesmin Ganić, Esma Mustafić, Hana Leon, Hena Uzunović, Israel Irby, Kian Pilav, Lucija Tokić, Luna Pašić, Nur Pilav, Sara Selimović, Tia Žigić, Zana Jukić i Zana Vazda.
Scenografiju, kostim i režiju potpisuje Riad Ljutović, a koreografiju Samra Mlinar Mandić. Edukatori sa djecom na polju glume su Mirna Jogunčić i Irma Alimanović Alihodžić, pjevanja Irma Mulić i plesa ŠahzuDina Pelenda.
Irmu Alimanović Alihodžić publika će ovoga puta imati priliku gledati u ulozi Miss Agathe Hannigan, dok je postavaka za ostale odrasle uloge ostala nepromijenjena.

Alma Ferović Fazlić:

- Energija, ljubav i trud djece je nešto najljepše. Djeca su blago i veoma talentirani, njih preko trideset i svako ima svoje unikatno mjesto u mjuziklu koje je jednako važno, od Annie pa do djeteta u ansamblu jer svi su kontinuirano na sceni maksimalno sinhronizirani. Apsolutno smo sigurni da će ova predstava i ljubav koju dječica daju kroz svaku riječ, pjesmu i pokret, otopiti svakog. Ova predstava je svojevrsan poduhvat da naša djeca dobiju jedno kvalitetno dječije teatarsko djelo iz strane literature u kojem će uživati i oni od tri godine, bez gornje granice. Najvažnije od svega je da se djeca dobro zabavljaju, mnogo uče i unose radost među cijelu ekipu. Sa ovako mladim, talentiranim i plemenitim mališanima, naša budućnost zasigurno izgleda svjetlije, jer želimo da ovo bude i glas djece u želji da pomognu drugoj djeci i skrenu pažnju na njihov teški život. Umjetnost je veoma snažno oružje i pogađa nas direktno u srca, zato je veoma važna poruka koju neka kreacija nosi.

  

Festival će biti održan na nekoliko lokacija – Narodno pozorište Sarajevo, Pozorište mladih, velika sala Općine Stari Grad.

– Festival je prilika da se udruženim kreativnim snagama odupremo banalizaciji programa za djecu i da našim najmlađim ponudimo samo najbolje, a naše autore stimuliramo da pišu i stvaraju svoja djela za nove generacije. Za izbor najkvalitetnijih zadužena su relevantna selektorska imena iz BiH – navodi se u saopćenju Udruženja za promociju kulture "FANI".

Stavarati novo, bolje, drugačije putem umjetnosti, jer kreativne snage najiskrenije publike mogu mnogo, ukoliko im pružimo dovoljno prilika.


Ko smo mi?
Na ovim stranicama smo svi jedno.
Sa stavom koji niko ne pakuje, ne forsira. Smatramo da nije potrebno objašnjavati kako nastaju pakovanja i od strane koga. Ne takmičimo se, to bi bilo kao da se takmičimo same sa sobom i svojim mislima. Izbacile smo ideju o konkurenciji iz svog uma, a ubacile smo stvaralački um. Fokusirale se na svoje snove, svoje vizije, na svoj rad.
Ne odustajemo, borimo se i pored onih koji su imali i još uvijek imaju nadu da ćemo se ugasiti. Ovo je svijet na naš način.

Glavni i odgovorni urednici:

- Aldijana Selimbegović


- Lejla Berilo


- Melisa Tabaković


- Meliha Hadžimehmedagić


- Milena Marinković


Sugestije i kritike možete slati na:
kolumnist.blogger.ba@gmail.comNaš Glas
Latif Moćević - Ženi


Sunday Stories - Bajka


Ammara Mistrić - U srce


Maya Sar - Nespretno


Sonja Bakić & Tony Cetinski - Tražim te


Maja Milinković - U meni sve zna da volim te


Dalal - Gdje sam ja?


Laka - Mačko


Divanhana - Emina


Oxiduality feat. Mika K - Together Again


Vukašin Brajić & Alogia - Od svega umoran


Nina Petković - Talas i brod


Letu Štuke - Mjesto za dvoje

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
346873

Powered by Blogger.ba